18 Mart 2009 Çarşamba

İDEAL BİR PİC PROGRAMLAMA DEVRESİ


Yeni başlayanlar, amatörler, öğrenciler ve hatta profesyoneller, korkulu rüya artık bitti! Bu sayımızda sizlere çok pratik, kullanışlı pic programlama devresi sunuyoruz. Bu devre TA2FR ve Bir PİC üstadı olan TA2CBA tarafından tasarlanmış, dizayn edilmiş ve gerçekleştirilmiştir.

Benim PİC ile tanışmam daha yenidir fakat, PİC 'i tanıdıktan sonra elektronik hobimin önceki dönemlerini yok sayıyorum. Bu PİC işte böyle birşeydir ve her derde devadır.

PİC Microchip firmasının 1994 yılında ortaya çıkardığı "Peripheral İnterface Controller " denen yani cevre birimleri kontrol eden bir işlemcidir. İlk üyesi de 16C54 artık piyasada yoktur. Amatörlerin kullanabileceği çeşitli tipte ve kapasitede PİC bulunmaktadır fakat ortak özellik 8 bit CMOS olmalarıdır.

Bu yazımızda PİC ve programlama ile ilgili bilgiler verilmeyecektir, çünkü gazetemizde bu konu ile ilgili olarak TA2CBA'nın pek çok yazısı bulunmaktadır.

PİC konusu ile ilgilenenler, biraz bilgi sahibi olunca haklı olarak öğrendiklerini denemek isterler ve bunun için bir PİC programlayıcı edinmeleri gerekir, PİC programlayıcıların bir kısmı çok pahalı profesyonel cihazlardır, Kimi ise çok basit ve kullanışsızdır. " Easypic " adını verdiğimiz bu devre, PİC ile her yeni tanışanın kullandığı 16C84 ve 16F84 için tasarlanmıştır.

16C84 ve 16F84 hemen hemen birbirinin aynı PİC lerdir. Tek fark bellek lerindeki EEPROM ve FLAŞ bellek olmaları (nerede ise aynı şey) ve data memory farkıdır.

PİC assembly dilini bilen herkes bu iki PİC ile 35 komut kullanarak inanılmaz şeyler başarabilir. Biraz gayret, merak ve niyet ile de bu iş birkaç haftanızı alır.

EASYPİC tasarlanırken deneycilerin, hem programlamayı hem de denemeyi kolayca yapabilmeleri için, BREADBOARD kullanılacak şekilde dizayn edilmiştir. Yani EASYPİC 'i breadboard ' a takıp gerekli voltajı verdikten sonra bir swiç yardımı ile program ve deneme modunu seçebilmektesiniz.

Easypic bacak çıkışları kolaylık olsun diye sıra ile dizayn edilmiştir.

1-) RA0
2-) RA1
3-) RA2
4-) RA4
5-) RA5
6-) RB0
7-) RB1
8-) RB2
9-) RB3
10-)RB4
11-)RB5
12-)RB6
13-)RB7
14-)MCLR
15-)GND Devreye verilecek voltajın negatif bağlantısı
16-)9-21 V Breadboard üzerinden devreye verilebilecek voltaj pozitif girişi
17-)+5 V Breadboard üzerinde gerekebilecek 5 volt için çıkış

Bu PİC boardunu kullanmadan önce, PİC programı yazmak ve yüklemek için bir bilgisayara ihtiyacımız olacak. Bu bilgisayarın eski olması, 386 - 486 olması hiç önemli değil iş görür, yeter ki bir seri 9 pin konnektörlü çıkış olsun.

PİC programlama için önce PİC Assembly yazabileceğimiz bir editor programı lazım bu neler olabilir.

1-) DOS' un EDİT'i
2-) WİNDOWS 'un NOTEPAD,
3-) MPLAB'ın PSE'si

En kolay olan DOS Edit 'idir ve ben onu kullanıyorum. Bu editor programı ile PİC Assembly dili ile yazılmış komut paketini, sonu .ASM olacak şekilde kaydediniz.

İkinci aşamada, bu ASM dosyasını HEX file yapacak bir ASSEMLER gerekiyor MPLAB'ın içindeki MPASM bu iş içindir.

MPASM çalıştırılıp daha önce yazılan ASM dosyası pencereden seçilir ve gerekli ayarlar yapıldıktan sonra çalıştırılır. Yazdığınız program doğru ise yaşil renk görünür, bir yanlışlık varsa kırmızı renk ve hataları gösteren ERR dosyası oluşur.

Son aşamada ise bu oluşan HEX file'ı PİC'e yazdırmaktır. EASYPİC bağlantısı kontrol edilip, programlama switch'inin çekili olduğu görülür ve yazma programı PİCPROG çalıştırılır gerekli ayarlar yapıldıktan sonra PİC proramlanır. Daha sonra swic ileri itilerek deney gerçekleştirilir.

Tüm bunların aksamadan yapılabilmesi için, bilgisayar hardware'ini tekrar gözden geçirmeliyiz. Bize lazım olan 9 Pin çıkışlı bir seri porttur. Eski tip makinalarda bu portu mouse kullandığı için geriye 25 pin çıkışlı port kalmaktadır, bu nedenle ya bir 25 / 9 pin konnektör adaptörü kullanmalıyız veya bilgisayar I/O kartı üzerinden 2. Com port çıkışına direk olarak 25 pin konnektörü çıkarıp 9 pin konnektör takmalıyız. Mouse çıkışına bir adaptör bağlayıp mouse'u 25 pin konnektöre kakmak ta mümkün olabilir.Tüm bunlar bilgisayarda nelerin olduğuna ve hangi com portlarını kullandıklarına bağlıdır. Bize lazım olan port com 1 veya com2 portudur. Bu portlardan birini programlamak için kendimize ayırmalıyız. Ps2 mouse kullanan makinalarda bu gerekli değildir orada 9 pin çıkışı boş olduğu için böyle bir sorun olmaz. Özetle bilgisayardaki modem, mouse ve diğer com kullanılıcıları o şekilde ayarlamalıyız ki ,bize programlamak için com 1 veya com 2 portu kalsın çıkış 9 pin konnektörlü olsun.

Bilgisayarımızda bir Klasör altında MPASM PİCPROG bulunsun. Bu dosyaların ve editör programının masa üstümde de kısayolları olsun.

1-) Masaüstündeki MsDos'u açıp EDİT komutu ile editöre girip programı yazıyoruz ve sonu ASM olacak şekilde kaydediyoruz.

2-) MPASM ile bu dosyayı bulup ayarları yapıp HEX file oluşturuyoruz.

3-) PİCPROG ile bu HEX dosyasını PİC'e yazdırıyoruz.

Daha sonra PİC programını breadboard üzerinde gerekli elemanları yerleştirip deniyoruz.

16F84 programlama bacakları olan RB6 ve RB7 bacakları bir switch vasıtası ile devre dışı bırakılır aksi halde, breadbord üzerinde bu bacaklara eleman bağlı iken, PİC in tekrar programlanamaz, switch bu durumu engeller.

Büyük görmek için resme Tıklayın!
Büyük görmek için resme Tıklayın!


Easypic ve Breadboad üzerindeki görünümü


Easypic Gelistirme Çalışmaları Laboratuvar Görünümü

Easypic devresinde Dikkat edilecek noktalar:

Çok kolay bir devre olduğu için ,herşey gayet düzgün çalışır,fakat bilgisayar da hardware ve software hatası olmaması gerekmektedir.

Programlama için swich kendinize doğru çekilmelidir (Bu pozisyon swicth'in esas pozisyonudur)

Programlama bittiğinde swicth ileri itilmelidir ki, RB6 RB7 bacakları port tan ayrılıp ,Breadbord ile bağlansın.

PİCPROG programlama programı eğer iki pencere açmış ise,devre initialize olmaz ve program şaşırır,bu nedenle Masa üstünde birden fazla PİCPROG program penceresi olmamalıdır.

PİCRROG ile seçtiğiniz herhangi bir HEX dosyasını,yüklerken XTAL osc. Tipini seçiniz. WDT yi ve CODE PROTEC'i işaretlemeyiniz, Deneme çalışmalarında bu kolaylık sağlar.

Easypic voltajıile ilgili olarak : 9 volt pili takılı tutup bradboard üzerinden daha yüksek voltaj (10V 12V gibi) verirseniz pil tükenmez.Pil portatif bir devre olsun diye düşünülmüştür.Mesela öğrenciler yaptıkları bir programı öğretmenin masasına götürüp gösterebilirler.

Bilgisayarı açıp devreye voltajı veriniz, port konnektörünü takınız, Switch size doğru çekili iken PİCPROG'u çalıştırınız, hex file seçip yükleyiniz.

Switch pozisyonunu değiştirip deneyi gerçekleştiriniz.

PİCPROG yükleme yaparken devreye müdahale etmeyiniz, PİC ile oynamayınız.

PİCPROG programı programlamanın bittiğini gösterir, o durumda switch i ileri iterek deneyinizi gercekleştiriniz.

Başarılar dileri"

Benzer Konular



0 yorum:

Yorum Gönder

Followers

 

elektrik & elektronik. Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com