18 Mart 2009 Çarşamba

PIC 16F84 Programlama


Öncelikle PIC 16F84 ' ümüzü programlamak için bir programlama devresi yapılmalıdır. Ancak devre yapma işlemi gözünüzü korkutmasın. Zira bu devre yapımı kolay, maliyeti düşük bi devredir. Bu devrenin şeması aşağıdadır.

konnektör ( 9 pin ) PIC soketi (18 pin)


Bu devreyi yaptıktan sonra iş PIC ' in takılıp programlanmasına geliyor.

...Programlamak için birçok devre yapılabilir aslında. Ancak her bir devre ayrı bir programla programlanabilir. Yukarıdaki devre için kullanılan programlayıcı PicUp tır. Bu programı yüklemek için burayı tıklayın.

...Yapacağımız işlemler Bassar'ın forumda söylediği aşamalardır.
Öncelikle bir notepad açıyoruz. Notepad te 16F84'e yazacağımız programın kodlarını uygun bi şekilde yazıyoruz.



...Kodlar şekildeki düzgünlükte ve aynı satırdakilerin arasında bir tab kadar boşluk olacak şekilde yazılmalıdır. Dosyayı ***.asm şekilde kaydediyoruz. Bu dosya 16F84 'e yüklenecek ***.hex dosyasına çevrilecek dosyadır. Bu dosyayı, MPLAB programıyla gelen MPASM programını çalıştırıp çağıracağız. Bu programı çalıştırıp ***.asm dosyamızı bulup çağırdığımız zaman şu pencereyle karşılaşırız.



...'Browse' ile dosyamızı buluruz. 'Assemble' butonuna bastığımızda, ***.asm bilgisayarınızda nerde ise, aynı yerde ***.hex , ***.cod , ***.err , ***.lst dosyaları oluşturulur. Tabi yazılımda hata olmadığını gösteren aşağıdaki pencereyi gördüğümüz zaman oluşturulmuştur bu dosyalar.


Eğer hata varsa ***.asm ' de yazılan kodlarda bi hata vardır demektir.

Hata görmedik diyelim. Artık PIC ' e yüklenecek yazılım ( ***.hex ) hazırdır.
Bundan sonra yapacağımız işlem bu ***.hex dosyasını PicUp programıyla çağırmak.



Bu pencerede " File -> Open " ile ***.hex dosyasını çağırın. Daha sonra Programlama kartını bilgisayarın COM Portlarından birine bağlayın. Ancak COM1 dışında bir porta bağlayacaksanız
" File -> Settings " te bağladığınız COM portunu seçmelisiniz. Bu kısımda ayrıca PIC modelini de seçebilirsiniz. Tabi "Configuration Memory" den osilatör tipini seçmeyi unutmayın. Programlama kartı bilgisayara bağlandıktan sonra herşey hazırdır. Artık programlama kartı üzerindeki PIC ' e yükleme yapılabilir.

Eğer PIC üzerinde daha önceden bir bilgi varsa Read Chip ile bunu okuyabilirsiniz.
Erase Chip ile içindeki bilgi silinebilir. program Chip ile ***.hex dosyasını yükleyebilirsiniz. Verify Chip ile doğrulatabilirsiniz.

Hadi kolay gelsin...."

Benzer Konular



0 yorum:

Yorum Gönder

Followers

 

elektrik & elektronik. Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com