26 Ocak 2009 Pazartesi

Bilgisayarla enerji tasarrufu yapmak


Bildiğimiz gibi bilgisayarı açtığımızda yada kapattığımızda ekran, monitör, hoparlör gibi bilgisayara bağımlı çalışan elektronik eşyalar biz kapatmadığımız sürece çalışır. Bizlere her zaman kapatması zor gelir. Fakat şu da bir gerçektir ki elektronik eşyalar bekleme durumunda çalıştığında harcadığı enerjiden daha fazla harcar. Ben burada bununla ilgili bir açıklama yapmak istiyorum. Söyleyeceğim devre çok basit ve çok düşük maliyetli. Böylece bekleme durumundaki cihazların bilgisayar kapandığında kapanmasını bilgisayar açıldığında çalışmasını sağlayarak daha düşük bir enerji harcamasını sağlayabiliriz. Böylece hem kendi cebimize hem de TÜRKİYE mizin ekonomisine katkıda bulunabiliriz. Tek ben mi katkıda bulunacam demeyin herkes birbirine söyleyerek yaparsa ve bu birçok kişi tarafından uygulanırsa ciddi bir enerji tasarrufu sağlamış oluruz.

Bilgisayarımız içerisinde pek çok kablo bulunur. Bunlar harddisc, CDROM gibi cihazlara enerjilerini götürür. Bu kabloların renklerine göre volt dağılımı aşağıdaki gibidir.

1.- Sarı renkte olan +12Volt
2.- Siyah renkte olan 0 Volt
3.- Siyah renkte olan 0 Volt
4.- Kırmızı renkte olan +5Volt

Buradan çıkan gerilimleri bir röle yardımıyla prize bağlarsak bilgisayar açıldığında bağladığımız cihazlar çalışır. Bilgisayarı kapattığımızda ise bağladığımız elektronik eşyalar da kapanır.
"

Benzer Konular



0 yorum:

Yorum Gönder

Followers

Arşiv

 

elektrik & elektronik. Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com